zaterdag 20 maart 2010

Andere dingen die in de weg kunnen zitten: Co-dependency

Er kan van alles in de weg zitten bij het aangaan van relaties en dat is waarom mensen soms jaren rondhangen op dating sites.

Zelf heb ik veel last gehad van Co-dependency:

Co-dependentie ofwel overafhankelijkheid is een aandoening die zich kenmerkt door een vorm van onvolwassenheid die veroorzaakt is door een jeugdtrauma. Co-dependentie (Codependency) is de onderliggende laag bij verslaving.

Iemand met Co-dependentie problemen herken je aan gedrag dat te veel en vaak zorg toont voor de problemen van anderen, niet noodzakelijk in de context van een verslaving. Zij hebben de neiging andermans behoeften te verkiezen boven die van hun zelf .

Een codependent persoon is geneigd zichzelf te willen veranderen of schaamte te voelen over de eigen gedachten of gevoelens wanneer die in conflict komen met de problemen van een ander. Tevens hebben zij moeite met het identificeren van de eigen gevoelens en deze te benoemen. Een persoon die co-dependentie problemen heeft kan soms uiterst onzeker en labiel overkomen maar ook zeer gecontroleerd en rigide. Het kan variƫren van minderwaardigheidsgevoelens hebben en zich over afhankelijk maken van wat anderen willen en vinden, tot en met een grootheidswaan de wereld willen beheersen en niets en niemand zeggen nodig te hebben. Het huis van een codependent kan tot op de millimeter nauwkeurig schoon en opgeruimd zijn, met elk voorwerp op een precieze plaats of overduidelijk een chaotisch beeld vertonen.

Primaire kenmerken
Problemen om van jezelf te houden.
Problemen met grenzen stellen ten opzichte van andere mensen.
Problemen met het bewust zijn van de eigen realiteit.
Problemen met het uitten van die realiteit op een beheersbare manier.
Problemen met het vervullen van de eigen volwassen behoeften en wensen in het contact met anderen.

Secundaire kenmerken
Negatieve controle.
Rancune.
Beschadigde spiritualiteit.
Verslavingen en ander compulsief [dwangmatig] gedrag bijvoorbeeld: dwangmatig eten.
Problemen met intimiteit.

Voor meer informatie kun je kijken op deze site

http://www.counsellingcenterchanges.nl/codependentie.php






Geen opmerkingen:

Een reactie posten